Medie.cbs.dk er lukket pr. 15. maj 2017. CBS Wire har overtaget som CBS' uafhængige medie. Følg med på cbswire.dk.

Prisen for eksamenssnyd er høj

Skrevet af Miel Pedersen - Foto: originalbillede © Grzegorz Kula | Dreamstime.com - de to indkopierede skilte er fra CBS' antiplaigeringskampagne. - 23. januar 2012 - 14:589 kommentarer
Den korte version: lad være med at snyd! Bliver det opdaget, falder hammeren, og du læser vel for at lære noget - ikke bare for at bestå?

’Thomas’ blev grebet i at snyde ved en semesterafslutningseksamen på CBS. Det kostede umiddelbart ’kun’ et semesters karantæne fra at gå til eksamen, men konsekvenserne voksede sig større.

Når forventningspres vokser sig for stort
Som ny CBS-studerende er der et stort fokus på karaktererne. Alle snakker om og spørger til lige netop dem, så presset for at klare sig godt vokser sig snildt større og større. For ’Thomas’, der gennem semesteret kun havde fået 10- og 12-taller, blev presset ved en afslutningseksamen så stort, at han ikke så nogen anden udvej end at snyde. Og han blev taget i det.

- Det værste er ikke bortvisningen, men tanken om hvad andre folk tænker, beskriver Thomas det, når han fortæller om dengang, han blev taget for eksamenssnyd.

Lige præcis pointen med, hvad andre tænker, er det gennemgående emne – både for fristelsen til at snyde og for det værste ved konsekvenserne ved at blive taget for samme.

Fra legende let til ren paranoia
- Jeg sad i lokalet med de gule papirer, som jeg havde med hjemmefra, nøje foldet på præcis samme måde som det, man får udleveret som notatpapir ved eksamen. Men da eksamensvagten gik forbi, kunne han godt se forskel på min notatskrivning, og jeg blev taget på fersk gerning, forklarer Thomas og sukker tungt.

Havde han kendt til konsekvenserne dengang, havde han aldrig turdet. I dag, når han går til eksamen, tør han end ikke lade telefonen ligge slukket i jakkelommen.

- Konsekvenserne har været uoverskuelige. Først troede jeg, at jeg ville blive permanent bortvist fra CBS og udelukket fra andre universiteter i op til to år. Så da jeg fik at vide, jeg blot fik et halvt års karantæne fra eksaminerne, blev jeg ligefrem helt lettet, fortæller han.

Mangel på information trak pinen ud
Det blev en lettelse, der senere blev til et tungt åg. Idet Thomas troede han havde karantæne, gik han nemlig ikke op til sommereksaminerne. Så da han senere – i oktober – fik oplyst, at hans karantæne først gjaldt fra da, kunne han se tilbage på hele sit første studieår på CBS med kun to afsluttede fag.

Da man ikke kan gå til reeksamen uden enten at have gjort et første forsøg eller have en lægeerklæring, måtte han altså starte fagene forfra. Det gjorde, at han på sit 4. semester både skulle læse de obligatoriske 30 ECTS plus de 37,5 ECTS, som han manglede fra første år – i alt ni fag.

- Hvis jeg efterfølgende havde kendt til omfanget af konsekvenserne, var jeg droppet ud på stedet. Det var meget svært at få information om emnet.
Det ikke at vide nøjagtig, hvilken straf jeg ville få, og dernæst hvad den ville betyde for mine studier, gjorde, at jeg hele tiden holdt ud. Men det sled meget på mig, og jeg kunne godt forestille mig, nogen kunne gå helt ned med flaget i en sådan situation, fortæller Thomas.

Giv os en larmende anti-plagiering kampagne!
Thomas vidste godt, at han snød, da han tog papiret ud af lommeregneren. Men da flere af hans studiekammerater var sluppet godt afsted med det, tænkte han: Hvorfor ikke? Det, der kunne have bremset ham, beskriver Thomas som en højtråbende kampagne:

- Hvis der foran mig i eksamenslokalet havde hængt en plakat med teksten: ”Eksamensnyd medfølger:” og så tre bullits med for eksempel ”et halvt års karantæne” og så videre, så havde jeg ikke gjort det, hævder Thomas.

I det hele taget synes Thomas der mangler information om emnet. Det er kringlet at finde reglementerne inden – og helt uoverskueligt, når skaden først er sket.

Held og lykke – I får brug for det!
I dag har Thomas overstået det hårde læs med dobbelte studier, og selv om det har været hårdt, er karaktererne stadig fine. Men hvor karaktererne før var et højaktuelt samtaleemne, bliver de slet ikke nævnt, når vennerne taler sammen i dag.

Til dem der påtænker at snyde har Thomas kun 3 ord: ”Held og lykke”. Han – om nogen – ved, at de kan få rigtig meget brug for det.

Thomas er et opdigtet navn. Det rigtige er redaktionen bekendt, red..
 

Tilføj kommentar