Medie.cbs.dk er lukket pr. 15. maj 2017. CBS Wire har overtaget som CBS' uafhængige medie. Følg med på cbswire.dk.

Næste skridt i din evolution: fra elev til studerende

Skrevet af Iben Pedersen Sonne - Foto: Morten Andersen - 17. august 2012 - 12:280 kommentarer
Nu er din uddannelse dit ansvar! Dit nye liv som studerende kan virke hvirvlende uoverskueligt, men du står ikke alene - brug CBS' tilbud og find frem til blandt andre mentorerne og studievejlederne.

Gennem folkeskolen og gymnasiet har du vænnet sig til at være elev i en klasse med lærere, lektier og lektioner. Som nystartet på CBS skal eleverne omdannes til studerende med ansvar for egen læring og alt, hvad det indebærer

Fra elev til studerende – et skift der er svært for mange
’Elev’ bliver til ’studerende’. ’Klassen’ er et ’hold’, og din ’lærer’ er en ’underviser’. Det kan virke helt fjollet, at CBS går så meget op i deres betegnelser, der for det blotte øje ligner almindelige synonymer. Men du vil lære, at der bag ordene gemmer sig varierende betydninger af stor betydning for dig og din forståelse af både dit studie på CBS og dig selv som studerende.

Ifølge terminologiforskeren lektor Hanne E. Thomsen, der er underviser og studieleder for bacheloruddannelsen i Engelsk og Organisationskommunikation, er den definerende forskel på ’elev’ og ’studerende’, at ansvaret for læringen ligger hos forskellige parter.

Elever modtager undervisning, men ansvaret for at de for noget ud af det, ligger hos læreren. En studerende laver derimod, som ordet indikerer, studier i forskellige ting og har selv ansvaret for at lære, forstå og at udvide sin viden inden for uddannelsen.

Et lille udskiftet ord, og du står selv med det største ansvar
Det vigtige ved at forstå springet fra elev til studerende er at forholde sig til, at der ikke længere er nogen, der følger dig i din læring. CBS’ undervisere kan have forelæsninger med mange hundrede studerende på en enkelt dag og kan derfor ikke tage stilling til hver eneste.

Derfor er det essentielt, at man som studerende er klar over, at ansvaret for læring ligger hos en selv – og man tager det ansvar på sig. Selv om ”ansvar for egen læring” kan lyde som en kliché, er det at efterleve netop den kliché dét, der vil redde din r*v til eksamen og i sidste ende udmærke dig som universitetsuddannet på arbejdsmarkedet.

Ansvar for egen læring betyder nemlig kort og godt, at du selv skal stå for at forstå stoffet. Underviseren smider stoffet og sin viden ud i rummet, og så må du selv sørge for at suge til dig, forberede dig på at tage nyt ind og spørge ind til det, der ikke giver mening for dig.

Beklemtheden ved at skulle udstille sig selv som uvidende holder ikke som studerende. Og hvis der er noget, som du ikke forstår, så er der helt sikkert flere, der ikke forstår det, men ikke tør række fingeren op. Det er hjælp til selvhjælp – din underviser kan jo ikke vide, hvad han/hun skal uddybe og forklare bedre, hvis ikke han/hun får at vide, hvad I bøvler med.

Der er hjælp at finde – så tag dog imod den
På Copenhagen Business School har de masser erfaring med nye studerende og er godt klar over, hvor forvirrende og frustrerende en tid, det kan være at starte på universitetet – både fagligt og personligt. Derfor tilbyder CBS en masse services, der kan gøre livet lettere for de nye CBS’ere.

De første, der tager imod dig på CBS, er introvejlederne. Deres opgave er at guide dig i din første færden på den nye, til tider gyngende, grund og vænne dig til tanken om at skabe en hverdag på CBS i fungerende samspil med dine medstuderende.

Når røgen har lagt sig efter de første introløjer, og studiet for alvor skydes i gang, kommer din studietilknyttede mentor dig til undsætning. Mentorerne inviterer alle studerende til gruppemøder, hvor at mellem himmel og jord kan diskuteres – både omhandlende livet på og udenfor skolen. Det er altid i orden at spørge om hjælp og lufte sin usikkerhed – der er mange før dig, som har haft det på samme måde.

På længere sigt kan du også altid henvende dig til dit holds studenterrepræsentant, dit studienævn, dine undervisere, studievejlederne, dine medstuderende eller søge information på nettet.