Låne-crowdfunding fandt vej til Danmark via CSE

Skrevet af Lasse Christian Nielsen - Foto: Lendino - 19. august 2014 - 11:190 kommentarer
Andreas J.H. Christensen, CFO i låne-crowdfunding-platformen Lendino og kandidatstuderende på CBS.

Studenter-iværksætter fra CBS har været med til at skabe Danmarks første platform til crowdfunding af lån: Lendino. Manglende hjælp og finansiering fra banker til virksomheder er nogle af de problemstillinger, firmaet ønsker at løse.

Et ønske om at reparere finanssystemet

Lendino blev oprettet i begyndelsen af 2013 og har siden januar 2014 ligget i hjertet af København. Lendino er Danmarks første lånecrowdfundingplatform og har til formål at gøre det nemmere for kreditværdige virksomheder at optage lån ved hjælp af private og professionelle investorer.

En virksomhed kan tilmelde sig på Lendino.dk. Efter et kredittjek bliver de så godkendt eller afvist. Når denne proces er overstået, er det muligt for flere forskellige investorer at investere ned til 1000 DKK i en virksomhed, dette for at kunne sprede risikoen ved at låne ud til flere virksomheder.

Asger Trier Bing, CEO hos Lendino og Andreas J.H. Christensen, CFO hos Lendino, fik inspiration til deres virksomhed fra den engelske internetplatform Funding Circle, som tilbyder en lignende service.

Bevæggrunden for lånecrowdfunding-platformen

- Lendino blev stiftet med en vision om at reparere finanssystemet og skabe mere lånekapital, forklarer Andreas J.H. Christensen, der sideløbende er stud.merc.(mat.) fra CBS, og uddyber:

- Dette søger vi at gøre ved at tilbyde hurtigere, billigere og nemmere lån for virksomheder og samtidig skabe en attraktiv investeringsmulighed for investorerne.

Iværksætter og kandidatstuderende

Ledelsen i Lendino består af Asger Trier Bing, Andreas J.H. Christensen, Esen Bistrup Halvorsen, CTO og ph.d. i matematik samt Nils Thygesen, CRO og bankuddannet civiløkonom (HD(U)) fra CBS. Deres uddannelser har givet dem den nødvendige erfaring til at kaste sig ud i iværksættermiljøet.

- Min kandidatuddannelse fra CBS har eksponeret mig overfor relevante cases og har givet mig en praktisk tilgang til iværksættermiljøet, hvor vi har haft mulighed for at mødes med entreprenører, fortæller Andreas J.H. Christensen, og fortæller videre:

- Opstarten af Lendino har betydet, at jeg måtte vælge færre fag på studiet, men samtidig har jeg haft friheden til at vælge entreprenør- og marketingsvalgfag og derved selv designe dele af min kandidat, så den er mere tilpasset iværksætteri.

Støtte og ressourcer fra iværksætterprogrammer

Lendino har siden deres oprettelse i 2013 gjort brug af flere forskellige ressourcer i Danmark, der er skabt for at hjælpe iværksættere. Lendino deltog i og vandt Venture Cup i kategorien ’People and Society’ i 2013

Venture Cup er en konkurrence designet til at introducere unge iværksættere til – og i – iværksættermiljøet. For at deltage skal ens virksomhed have mindst et medlem, der er studerende på et af Venture Cup’s partneruniversiteter, heriblandt CBS.

- Da vi vandt Venture Cup, fik vi åbenlyse goder så som 50.000 danske kroner, ’booster packs’ fra sponsorer og professionel rådgivning til vores ide, forklarer Andreas J.H. Christensen og fortsætter:

- Det mindre åbenlyse, vi fik ud af det, var at få sat vores virksomhed på landkortet i forhold til potentielle kunder – og så bekræftede det jo, at Lendino er god ide.

Lendino har også haft glæde af Copenhagen School of Entrepreneurship (CSE) og CSE’s generelle arrangementer – så som ’Open Wednesday’, der bliver afholdt hver onsdag klokken 14.

Endelig deltager Lendino i CSE’s nuværende vækstprogram Go Grow 2014. Vækstprogrammet, som CBS OBSERVER har bragt en artikel om,  tildeler  deltagende virksomheder mentorer, der har praktisk erfaring inden for de relevante industrier og hjælper opstartsvirksomhederne i gang med en mere langsigtet plan.

’Short-term’ og ’long-term’ for Lendino

Lånecrowdfunding-platformens første låntager, genbrugsflaske-producenten Retap, fik i maj 2014 optaget et lån på 200.000 danske kroner, og siden da er tingene begyndt at udvikle sig hurtigere og hurtigere for Lendino. Virksomheden har blandt andet ved at få en tilladelse fra finanstilsynet.

Her i slutningen af august 2014 står Lendino med midler til at yde lån fra 50.000-2.000.000 danske kroner. Men virksomheden vil udstede lån til én virksomhed af gangen for at holde det overskueligt.

- Vores ’short-term’ fremtidsplaner for Lendino er at få en masse lån ud på vores platform. På længere sigt satser vi på at erobre det danske marked. Vi har derudover piloter i Sverige, Norge og Tyskland, der er i gang med at se efterspørgslen an i de to lande, fortæller Andreas J.H. Christensen.

Info:

Hvad er en lånecrowdfunding-platform?

Crowdfunding er en betegnelse, der bruges til at dække over, at flere i fællesskab er med til at finansiere en virksomhed eller et projekt.

Lånecrowdfunding er baseret på samme koncept, men er lånebaseret. Det vil sige, at investorer, der låner penge til kreditværdige virksomheder, vil få en procentmæssig rente på mellem 6 og 12 procent af deres lån – selvfølgeligt afhængig af virksomheden, der lånes til.