Medie.cbs.dk er lukket pr. 15. maj 2017. CBS Wire har overtaget som CBS' uafhængige medie. Følg med på cbswire.dk.

Krisen rammer de nyuddannede

Skrevet af Dalia Siwan - Foto: René Lynge - 4. marts 2009 - 15:101 kommentar
Hvis man har svært ved at læse eller ønsker at udskrive denne grafik, anbefales det at hente pdf'en nederst på siden (red.).

Tidligere stod virksomhederne i kø for at kapre nyuddannede CBS-studerende, allerede før de havde overstået den sidste eksamen. Men med finanskrise, fyringer og ansættelsstop ser virkeligheden for de kommende dimittender pludselig helt anderledes ud.

På vej mod stigende ledighed
De gode tider, hvor CBS’ bachelorer og kandidater frit kunne vælge og vrage på arbejdsmarkedet, er afløst af dystre udsigter til et turbulent arbejdsmarked på vej mod stigende ledighed. Efter fem år med opgangstider og mangel på arbejdskraft er stadigt flere virksomheder i dag nødsaget til at spænde bæltet ind. Studerende, der bliver færdige med deres uddannelse til sommer, rådes derfor til at justere deres forventninger.

- Der skete allerede en klar ændring i forbindelse med virksomhedernes planlægning af 2009 budgettet, hvor en stor del af de virksomheder, vi har samarbejde med, begyndte at blive noget mere tøvende. Siden er mange rekrutteringsaktiviteter blevet sat på ’hold’ eller ’afventer tilladelse højere oppe’. Der er ikke rigtigt nogen, der tør bide til bolle og kalde det for nedskæringer eller fald i behovet for nyuddannede, siger specialkonsulent på CBS Career Center, Finn Kjerulff.
 
Han bakkes op i sin oplevelse af Marianne Baltzer, karrierechef på DJØF Karriere- & Kompetencecenter, der tilføjer:
 
- Med nedgang i samfundet følger ledighed. Det er primært den private sektor der nedruster i øjeblikket. Det handler derfor om at holde flere døre åbne, være opmærksom på bredden i de kompetencer man har og søge indenfor flere brancher.
 
Der er dog intet tegn på, at lønnen for de nyuddannede vil falde, som den gjorde sidst Danmark havde krise i 2001.
 
Jobmarkedet lige nu
Ledighed breder sig som ringe i vandet, men alligevel afhænger chancen for at få job – og risikoen for at miste det – af arbejdsområdet. Meldingen fra flere eksperter lyder, at finanssektor samt fagområderne marketing og HR er højrisikofelter, når virksomheder skal spare: hvis krisen kradser, skæres aktiviteterne her ned til det absolut mest nødvendige.
 
- Dimittend-ledigheden for cand.merc.’ere er eksempelvis fordoblet på et år. Det er dog stadig små tal, vi taler om, da faldet sker fra et meget lavt udgangspunkt, fortæller Finn Kjerulff.
 
Hos fagforeningerne har man også erfaring med, at nogle faggrupper rammes hurtigere end andre.
 
- Men det er også vigtigt at sige, at der er nogle områder, hvor der stadigvæk er uhyre arbejdsmangel. Cand.merc.aud.-ledigheden er lig nul, fordi der stadig er stor efterspørgsel, så deres job muligheder er helt sikre, siger Carsten Madsen, direktør for C3
 
Der er dog – ifølge Lars Moesgaard, udviklingschef for CA a-kasse – ingen grund til at forvente ledighed i mere end tre-fire måneder, hvis man er CBS-dimittend, da en uddannelse fra Handelshøjskolen i København stadigvæk er i høj kurs.Carsten Madsen er enig:
 
- CBS’ dimittender er langt mere karrierebevidste end de fleste, og de tænker over, hvilke kvaliteter de besidder. De er derfor meget sikre på deres kompetencer og ved, hvad der skal stå på deres CV, siger han.
 
Krisen får flere ind i a-kasserne
Siden den økonomiske krise tog fart, er antallet af nyuddannede medlemmer i de akademiske a-kasser steget. I dag er 221.940 personer medlem i en af de fem akademiske a-kasser: Akademikernes Arbejdsløsheds-kasse, Forbundet Kommunikation og Sprog, Ingeniørernes Arbejdsløshedskasse, Magistrenes Arbejdsløsheds-kasse og CA a-kasse.
 
- I de fede år med økonomisk fremgang og lav ledighed, valgte mange nyuddannede a-kassen fra, fordi de følte sig sikre på deres få job. Nu er der flere, der kan se fornuften i den økonomiske sikkerhed, medlemskabet giver, forklarer Lars Moesgaard fra CA.
 
Dimittender opfordres af samme grund til at søge hjælp og rådgivning hos a-kasser og fagforeninger:
- Især nu, hvor feltet er skarpere, fordi der er flere ansøgninger end der er jobs, gælder det om at benytte sig af de muligheder for at få hjælp, der findes, opfordrer karrierechef på DJØF Karriere- & Kompetence-center, Marianne Baltzer.

Ifølge en undersøgelse, foretaget af CA a-kasse, regner 69 procent af alle kandidatstuderende, der bliver færdige til sommer, med, at de skal indmeldes i a-kasse.

 

BilagStørrelse
PDF icon Jobsøgning.pdf312,95 KB

Tilføj kommentar