Medie.cbs.dk er lukket pr. 15. maj 2017. CBS Wire har overtaget som CBS' uafhængige medie. Følg med på cbswire.dk.

Karrieren planlægges altså fra første dag

Skrevet af Naima Yasin Abdi - Foto: © Aydindurdu | Dreamstime.com - 13. august 2012 - 14:300 kommentarer
Karrieren starter når du begynder at studere på CBS. Pas studierne men find dig også gerne et studiejob, der er relevant for det du skal lave, når du engang bliver færdig med studierne.

Det kan godt være, at du er helt ny business school studerende, men din karriere ér startet! Så nu skal du til at tænke på at finde et studierelevant job.

Velkommen til jagten på studierelevant arbejde
Det er ikke bare sådan lige at finde et studiejob – ikke engang for en CBS-studerende. For det første er der mange om buddet, og for det andet aner man som ny studerende ikke, hvor man skal starte.

Til gengæld foretrækker de fleste virksomheder studerende med to eller flere år tilbage af deres studie, meeen… de må altså gerne have noget relevant erhvervserfaring med sig i bagagen. Kan du mærke presset endnu? Det kan godt lade sig gøre.

Et relevant studiearbejde er grundlæggende et job, der har relevans i forhold til de teoretiske kompetencer, du tilegner dig på studiet. Det handler med andre ord om at prøve at få brugt det, du lærer på studiet, i praksis.

Dit studie definerer, hvad der er studierelevant
Det er som ny studerende først og fremmest vigtigt at koncentrere sig om dit studie. Find ud af, hvad dit studie egentligt drejer sig om, hvad det er du bliver undervist i, og hvor dine interesser ligger. Det er inden for dette felt, du skal i gang med at udvikle dine kompetencer.

- Du skal jo have noget mere at sælge dig selv på end bare dit kønne ansigt, fortæller Finn Kjerulff Hansen, seniorkonsulent ved CBS Career Center, hvor du som studerende kan få råd til jobsøgning og karrierevejledning, og uddyber:

- Det er en rigtig god ide at udarbejde en master plan for, hvad du på sigt gerne vil arbejde med – og hvordan du nemmest kan nå derhen. Du skal desuden også være på det rene med, at du i dit første job nok vil starte med de mere rutineprægede opgaver – du kommer næppe til at sidde med ved bordet om det store strategiarbejde eller den store marketingskampagne fra første dag.

Du skal vide, hvad du vil lave, når du bliver stor – nu!
Det gode studiejob skal helst også være relevant i forhold til det arbejde, du vil ud og lave efter uddannelsen – så det lige bidrager positivt til at skabe sammenhæng mellem din uddannelse og din kommende karriere.

Hvad der er et relevant studiejob for dig handler nemlig meget om, hvad du gerne vil lave efter endt uddannelse. Derfor er det også ofte en god idé at starte med gøre dig nogle overvejelser om dine ønsker og krav – ikke bare til dit første job, når du er færdiguddannet, men også dine forventninger til din karriere fem-ti år frem.

Ikke nogen nem opgave – kan du mærke presset nu? Vær forberedt på, at det næsten altid vil ændre sig undervejs.

Søg uopfordret, og søg blandt de små og mellemstore
Jens Reimer Olesen, administrerende direktør for og medstifter af Graduateland, en job- og internship-portal rettet mod studerende, fortæller, at det først og fremmest handler om at få en fod inden for døren.

- Du bør overveje at søge uopfordret, så du undgår at konkurrere med dine studiekammerater om de samme, opslåede jobs. Ved at søge uopfordret, skaber du altså dine egne jobmuligheder og åbner op for et marked, hvor konkurrencen er langt mindre, fortæller Jens Reimer-Olesen og fortsætter:

- Mulighederne er næsten uudtømmelige, hvis du søger uopfordret i små eller mindre virksomheder. Lad være med at lade dig blænde af de store navne der skiltes med på Solbjerg. Du vil få mere ansvar og hermed mere relevant erhvervserfaring i en lille virksomhed, fremfor at sidde i en stor virksomhed og sidde med rutineprægede opgaver.

Aleksander Bergstedt, der er University Relations Manager i Graduateland, tilføjer, at man skal være ydmyg, ikke kræsen, men også fuld af gåpåmod:

- Når du har fundet et sted, hvor du vil søge arbejde, så vær forberedt på, at du skal gøre en indsats. Det er din opgave at fortælle virksomheden, hvad du kan – og hvad du forestiller dig, at du kan gøre for netop dem, påpeger Aleksander Bergstedt.

CBS CareerGate har de virkeligt CBS-relevante opslag
CBS CareerGate er stedet på CBS! CBS CareerGate er eksklusiv for CBS-studerende og CBS-dimittender med op til to års erhvervserfaring. På CBS CareerGate kan du oprette en personlig profil og personificere den ud fra netop din faglighed, dine kompetencer og dine jobønsker.

Via din personlige kompetenceprofil kan du så ikke bare eksponere dig selv over for fremtidige arbejdsgivere. Du kan samtidig let abonnere på jobopslag fra flere hundrede forskellige virksomheder i Danmark og i udlandet, så du holder dig løbende opdateret med de relevante job, der passer netop til dig.

Du vil selvfølgelig ikke finde stillingsopslag til bagerjomfru, kun til stillinger der henvender sig målrettet mod de forskellige studieretninger på CBS. Det er derfor meget vigtigt at få udfyldt alle felterne, så arbejdsgiverne også kan finde dig!

Så klik dig ind på CBS CareerGate og begynd din jagt på drømmestudiejobbet. Ud over det, velkommen til CBS… og held og lykke med karriereplanlægningen.