Medie.cbs.dk er lukket pr. 15. maj 2017. CBS Wire har overtaget som CBS' uafhængige medie. Følg med på cbswire.dk.

Johan Roos vil have mere frihed til CBS

Skrevet af Mikkel Røddik Christensen - Foto: Tao Lytzen - 20. januar 2010 - 11:560 kommentarer

Akkrediteringsprocessen, hvor hver enkelt uddannelse gennemgås med tættekam, er dobbelt arbejde og udviklingskontrakten som CBS har med Videnskabsministeriet er for omfangsrig. Det er to af de kritikpunkter, Johan Roos kom med i et debatindlæg i Berlingske Tidende i fredags, og som han nu uddyber over for cbsobserver.dk.

Sæt universiteterne fri
- Er det virkeligt nødvendigt, at hver eneste uddannelse skal igennem en akkrediteringsproces?, undrer den svenske rektor sig.

Han foreslår, at man indfører en akkreditering for institutioner i stedet for det nuværende system, som han kalder ”usædvanligt bureaukratisk”. Det er et af eksemplerne på den detailregulering, som Johan Roos finder for omsiggribende.

Anerkendelse af Helge Sanders tiltag
Kritikken er på linje med den, som før jul blev rejst i forbindelse med evalueringen af universitetsområdet for 2009. Her slog et uafhængigt evalueringspanel et slag for færre regler på universitetsområdet, og det har nu fået Helge Sander til at komme med en række forslag som ifølge ministeren skal give øget frihed på universiteterne. Johan Roos anerkender ministerens tiltag:

- Det er glædeligt, at ministeren er så imødekommende over for mange af forslagene, og det skal han have ros for. Vi fra CBS, vil gerne deltage i en arbejdsgruppe hvis det ønskes.

Færre og bedre indikatorer
Den gode vilje fra ministeren løser dog ikke alle problemer, mener Johan Roos, der udover akkrediteringssystemet, undrer sig over omfanget af indikatorer i de udviklingskontrakter, der er mellem Videnskabsministeriet og universiteterne:

- Evalueringskontrakterne bør forenkles, og indikatorerne bør ændres, mener Johan Roos, der om mange af de nuværende indikatorer benytter begrebet ”lagging indicators”, som omhandler tidligere resultater. I stedet bør fokus være på ”leading indicators”, der fortæller mere om fremtidsperspektiverne.

Omfanget af indikatorer er ifølge Johan Roos også alt for stort.

- Ingen kan holde styr på 50 områder, som det er meningen i dag. I stedet bør man have en håndfuld overordnede indikatorer og et dusin lidt mere konkrete.

Et eksempel på en ny type indikator kunne ifølge Johan Roos være at måle omfanget af private forskningsmidler pr. VIP-ansat. CBS kom i går med sit høringssvar på evalueringen, der lægger sig tæt op af den evalueringsrapport, der kom før jul. Johan Roos understreger at hans debatindlæg ikke er synonymt med høringssvaret, men udtryk for hans personlige holdning.
 

Tilføj kommentar