Medie.cbs.dk er lukket pr. 15. maj 2017. CBS Wire har overtaget som CBS' uafhængige medie. Følg med på cbswire.dk.

En hjælpende hånd mod plagiering

Skrevet af Miel Pedersen - 23. januar 2012 - 12:231 kommentar
Det er nemt at plagiere, men konsekvensen kan være bortvisning.

På diverse online opgavebanker køber gymnasieelever sig til hele eller delvise opgaver. Et stigende problem ikke kun på gymnasierne, men også på CBS hvor problemerne trækkes med over. Med kampagnen ’Original Thoughts’ søger CBS at komme problemet til livs.

Det starter i det små – fra gymnasiet til CBS
Med internettets mange muligheder følger også mange faldgruber. Hvor man før måtte nøjes med at kigge siddekammeraten over skulderen, kan man i dag downloade hvert eneste ord. Således plagierede Kasper, der er case-elev i et tema-nummer om snyd i Gymnasieskolen (Medlemsblad for Gymnasieskolens Lærerforening) 17, oktober 2011, en tredjedel af sine opgaver i gymnasiet uden nogen sinde at opleve nogen form for sanktioner.

’Det er så nemt’, som rubrikken på den artikel, Kasper optrådte i, anførte. På diverse online opgavebanker kan studerende hente hele eller delvise opgaver, hvorefter de skriver deres eget navn på som forfatter. Det stigende problem udspiller sig ikke kun udspiller på landets gymnasier, det følger med over på de videregående uddannelser – og også til CBS.

Ønsker at hjælpe, ikke provokere
For at komme problemet til livs er Studiesekretariaterne på CBS gået ind i et samarbejde med CBS Students og kreeret kampagnen ’Original Thoughts’. Kampagnen har kørt på e-campus, på CBS’ facebook-side samt med opsatte plakater rundt omkring på campus. Men da undertegnede spørger et par studerende, om de har bemærket kampagnen, rystes der på hovedet.

- Vi har lavet en kampagne, der ikke larmer, fordi vi ikke vil provokere, lyder det fra Rie Snekkerup, der er studiechef på CBS.

Så med en stille kampagne henvises der til RefWorks – et program der hjælper de studerende med at holde styr på kildehenvisningerne. For ifølge Rie Snekkerup er det der, man kan gøre en forskel:

- Vores mål er at række en hjælpende hånd ud til dem, der uforvarende plagierer, fordi de fejler i kildehenvisningen, mangler referencer eller kopiere tekststykker fra for eksempel internettet, forklarer hun.

Søg og du skal finde
Med sætningen “Upgrade your knowledge of the rules” rækkes der derfor en hjælpende hånd til dem, der ikke kender den StudieAdministrative Regelsamling. Søger man målrettet, finder man de regler, der drejer sig om plagiering.

Og var man i tvivl før, behøver man nu ikke være det længere. Mens man på flere af landets gymnasier blot vælger at tage en alvorlig snak med eleven, er tonen en lidt anden og skarpere på CBS: Hvis man plagierer, risikerer man bortvisning og i værste fald en permanent en af slagsen.

Men med kampagnen ’Original Thoughts’ får man forhåbentlig at afhjulpet problemet, inden det når så vidt.
 

Tilføj kommentar