Medie.cbs.dk er lukket pr. 15. maj 2017. CBS Wire har overtaget som CBS' uafhængige medie. Følg med på cbswire.dk.

Skal kandidatstuderende optage lån i stedet for SU?

Skrevet af Helle-Lise Ritzau Kaptain - Foto: Visual Storm - 29. februar 2016 - 12:5711 kommentarer
Efter otte år som bestyrelsesmedlem på CBS giver Peter Schütze sit bud på, hvordan samfundet kunne få mere udbytte af universiteterne: Giv bestyrelsesformændene en mere aktiv rolle og omlæg SU.

CBS’ netop afgåede bestyrelsesformand Peter Schütze mener, at SU til kandidatstuderende skal erstattes af lavtforrentede lån. Forslaget lægger op til debat – hvad mener du?

”Jeg er stærk tilhænger af, at det skal være gratis at studere, og at vi skal have SU til det treårige bachelorstudium”.

Sådan skrev Peter Schütze 22. februar i en kronik i Berlingske, og han understregede, at det understøtter, at alle får en mulighed for en universitetsuddannelse.

Til gengæld mener Peter Schütze, som indtil udgangen af januar i år var formand for CBS’ bestyrelse, at det vil være rimeligt, at studerende på kandidatuddannelserne skal låne de penge, de i dag får i SU. Det skal de kunne i form af statsgaranterede lån til en lav rente.

Begrundelsen er, at netop de studerende, som fortsætter deres uddannelse med at tage en kandidatgrad, vil blive blandt de danskere, der får de højeste lønninger, og at det derfor vil være helt rimeligt, at de skal låne til studiets finansiering.

I forbindelse med Peter Schützes kronik talte Berlingske med nogle CBS-studerende, der modtog forslagene med blandede følelser. Det kan du læse mere om her.

Bacheloren bør have højere værdi

CBS OBSERVER har efterfølgende talt med Nicolai Brændstrup Boesen, som læser European Business, og han er langt hen ad vejen enig med CBS’ tidligere bestyrelsesformand:

- Jeg vil hellere stille det modsatte spørgsmål: Ville det overhovedet være så skidt, hvis vi fik færre kandidatuddannede? siger Nicolai Boesen og fortsætter:

- Hvis erhvervslivet og dimittender i langt højere grad opfattede akademiske bachelorer som færdiguddannede, så ville værdien af uddannelsen være en helt anden.

Den bachelorstuderende mener, at kandidatuddannelsen burde være for de få forskningsorienterede topstuderende, så bachelorstudiet ikke blot er et skridt på vejen.

- I dag er kandidaten en uundgåelig nødvendighed, hvis du vil have et job som akademiker. Det bør det ikke være. Derfor støtter jeg umiddelbart, at man kigger på udbetalingen af SU på kandidatstudierne, siger Nicolai Brændstrup Boesen.    

For eller imod? Deltag i debatten

Ifølge Peter Schütze betyder forslaget, at vi får de rigtige incitamenter til fremdrift, og at vi derfor stort set kan glemme den bureaukratiske Fremdriftsreform; at vi får frigjort midler, som kunne bruges langt bedre til at øge kvaliteten af vores universitetsuddannelser og sidst, og ikke mindst, at vi får gjort op med det sjette SU-år.

De få, som ikke får deres kandidateksamen, kan ifølge Peter Schützes forslag få en eftergivelsesordning.

Selvom forslaget indtil videre kun er fremsat i en kronik, er debatten blandt de studerende i fuld gang. Hvad synes du om tanken om, at de kandidatstuderende skal have lavtforrentede, statsgaranterede studielån i stedet for SU? Du kan deltage i debatten herunder.

Kommentarer

Det er definitivt et rigtig interessant oplæg, hvor konsekvensen vil være spændende at følge. Jeg tror bare ikke man skal underkende den uansvarlighed som mange unge fortsat har, inden de rammer start 20'erne.

De bliver ramt hårdt, da de formegentlig tager et lån (frem for SU), men fortsat har samme forbrugsmønstre. Det kan efterlade dem med en form for forbrugslån og selvom SU-lånet har en lav rente, er det ikke optimalt.

Et andet indspark til debatten er, at flere eksperter har anbefalet at optage et SU-lån under studietiden, men som ikke bruges. Pengene skal derimod gemmes, til når man skal købe bolig. Så man har flere penge til boligindskud, da SU-renten er væsentlig lavere end renten for banklånet. Blot et venligt råd & indspark, som nogle måske kan drage fordel af.

Hvad synes du?

Huslejepriserne i København er tårnhøje og det kan være svært at få plads i budgettet, når man er på SU og samtidig har taget et SU-lån. Hvis man er i en situation, hvor man har brug for at tage et kviklån, men ikke vil betale for høje renter kan du læse mere her og sammenlign de billigste hurtig-lån:
https://www.mikonomi.dk/penge/kviklaan

Hvad synes du?

Og så er der jo lige kommet en ny måde at få lånetilbud på, som jeg synes er riugtig smart: https://lendme.dk

Hvad synes du?

Ja, det er godt nok sørgeligt at de kære unge studerende kan ende med at tage online lån for at komme igennem deres studier.

Jeg forstår ikke, at staten laver det gamle SU-system om, når det i virkeligheden har fungeret rigtig fint i så mange år. Det kan vel aldrig været optimalt at unge skal låne penge online med disse renter: https://xn--lnbank-iua.dk/

Hvad synes du?

Hvad har regeringen gang i - de skærer ned på de unge og de ældre og sender i stedet milliarderne ud af landet til alverdens svindlere.
Skal min datter virkelig til at låne penge, når hun skal studere... Jeg kan snart ikke se, hvad det er, vi betaler så mange penge i skat til.

Jeg kan love dig for, at min datter ikke kommer til at tage et lån, når hun skal på universitetet. Det eneste lån, hun kommer til at tage, er hos min kone og mig. Med hvad med alle de skønne studerende, som ikke har den mulighed - det er forkasteligt.

Der er allerede flere sider, som er klar til at låne penge ud til studerende, se her: https://trygt.dk/

Hvad synes du?

Rådet fra eksperterne på https//lånio.dk/ er, at studerende altid skal holde sig fra alt, hvad der hedder andet en SU lån. SU lån og løn skal alle dage i ugen være nok for en studerende at leve for. Hvis ikke lønnen er nok.

Hvad synes du?

Rådet fra eksperterne på https//www.lånio.dk/ er, at studerende altid skal holde sig fra alt, hvad der hedder andet en SU lån. SU lån og løn skal alle dage i ugen være nok for en studerende at leve for. Hvis ikke lønnen er nok.

Hvad synes du?

Eksperterne er herfra:
<ahref="https://Lånio.dk/"target="_blank">https://trygt.dk//a>

Hvad synes du?

Det går godt det her:
<ahref="https://Lånio.dk/"target="_blank">https://Lånio.dk//a>

Hvad synes du?

<ahref="https://Lånio.dk/"target="_blank">https://Lånio.dk/</a>

Hvad synes du?

Hvad synes du?

Tilføj kommentar