Medie.cbs.dk er lukket pr. 15. maj 2017. CBS Wire har overtaget som CBS' uafhængige medie. Følg med på cbswire.dk.

Iværksætteri eller Werther’s Echte?

Skrevet af Dan Nielsen - 10. oktober 2011 - 19:297 kommentarer

Når CBS holder karrieremesser er det for studerende, der har lyst til at få job i multinationale virksomheder, der har betalt svimlende beløb for at fylde dig med Tom’s karameller og tom snak om studierelevante udfordringer, medarbejderudviklingssamtaler og karriereudviklingsforløb. Hvis du gerne vil være iværksætter skal du gå helt andre steder hen på CBS.

Kære nye (og nuværende (og tidligere)) studerende,

Sommerferien er endeligt slut, og i disse dage trasker folk rundt på gangene på landets universiteter. Enten er det til første semester af den videregående uddannelse, eller også er I tilbage efter en hårdt tiltrængt studiepause. Den danske sommer har tydeligvis ikke leveret, men ikke desto mindre er der høje forventninger til, at I kan. Men hvad er det egentlig, at vi studerende gerne vil? Hvem ser vi som vores rollemodeller, og er det disse, som influerer vores karrierevalg?

Mor, jeg vil være iværksætter, når jeg bliver stor!
En undersøgelse viser, at iværksætterne ligger i top, i forhold til, hvem man ser som sine rollemodeller. Højere end én selv, sportsfolk og filmstjernene på de røde løbere.

Superlativerne har da også fløjet til højre og venstre i forbindelse med Mark Zuckerberg og fænomenet Facebook der har resulteret i en Oscarvindende Hollywoodfilm.

Intet understreger dog dette mere end det alt for tidlige tab af Steve Jobs, der sågar fik den amerikanske præsident Obama til at udtrykke sin respekt for Apple-ikonet, der revolutionerede måden vi alle sammen opfatter telefoner, musik, computere mv på.

Der bliver skrevet side op og side ned om disse ikoners visioner og lederegenskaber, men faktum er, at begge disse fænomener (samt alle andre succesfulde virksomheder) startede med en simpel idé, nogle dedikerede sjæle og hårdt arbejde, som til tider ville få en Sibirsk arbejdslejr til at ligne en reklame for Spies-rejser.

Én vej frem – jobsøgning. Eller?
Men oplever vi egentlig ikke, at universiteterne hellere ser os få et job i en af disse store virksomheder, i modsætning til selv at starte dem? Jeg kan kun tage udgangspunkt i CBS, da det er der, jeg læser, men vi hører fra medstuderende fra alle landets universiteter, at de oplever det samme.

Scenen er sat: Vi træder ind til et velorganiseret karrierearrangement, hvor samtlige af universitets corporate partners har en stand, og hvor nuværende ansatte og HR-ansvarlige prøver at kapre de talentfulde studerendes opmærksomhed.

Måske var du selv så heldig at opleve årets største karrieremesse på CBS sidste uge; ”Enlighten your career”. 30 af de ”store drenge” besøgte CBS for virkelig at sætte dine karrieremuligheder i perspektiv. Men i bund og grund er de studerendes muligheder begrænset til diverse trainee- og graduatestillinger hos multinationale virksomheder, hvor arbejdsgangene for længst er defineret, før én eneste ansættelseskontrakt er underskrevet.

Det der derimod ikke var at finde på dette just afsluttede arrangement, såvel som alle andre karrieremesser, er de små startups’ stande, eller opfordringerne til at udforske en karriere som iværksætter. Det skyldtes at iværksætterne har ikke tid til at spilde deres tid på karrieremesser, fordi de har travlt med at gøre en forskel i deres forretning.

I stedet står du tilbage med samarbejdspartnere, der har betalt svimlende beløb for at fylde dig med Tom’s karameller og tom snak om studierelevante udfordringer, medarbejderudviklingssamtaler og karriereudviklingsforløb. Man går nedslået derfra med følelsen af, at universitetet helst så, at man opsluges som ansat nummer 50.001 (men dog med maven fyldt af chokolade og tasken fyldt af ligegyldige flyers).

En case og en vifte af iværksætterorganisationer
Lad os dog alligevel kigge på et eksempel på en virksomhed, som blev startet af et par CBS-studerende under deres studier. Stifterne bag karriereportalen Graduateland fik idéen under deres bachelorstudier, da de oplevede et behov for at skabe et overblik over internationale karrieremuligheder for studerende og nyuddannede. Virksomheden har været i Silicon Valley for at præsentere projektet for en lang række investorer, har været nomineret til ”best of the best” virksomhed på CBS og kommer på bladet Iværksætteren’s forside i oktoberudgaven. Så helt umuligt er det ikke, at starte en virksomhed, på trods af den manglende inspiration fra universitetet.

Og hjælpen til at gøre det samme er faktisk lige i nærheden af dig! Alle landets universiteter har studenterorganisationer, hvis vigtigste formål er at hjælpe dig og din ide med at blive til virkelighed. På CBS findes netværket Stardust-CBS, som siden 2005 igennem events og workshops har hjulpet din udvikling igennem de allerførste skridt imod en karriere som arbejdsgiver i stedet for arbejdstager. Stardust-CBS holder til på Copenhagen School of Entrepreneurship på Howitzvej 60 (overfor Kilen), hvor bl.a. studentervæksthuset CSE Lab også holder til. Et team af iværksættere hvis eneste formål er at hjælpe dig fra idé til forretning.

Så selv om du ikke oplever den store opfordring fra dit universitets side, i forbindelse med at træde i iværksætternes fodspor, så er der desværre ikke nogle dårlige undskyldninger. Vi er masser af mennesker, som frivilligt organiserer talrige arrangementer, hvor vi kan møde hinanden, udfordre hinandens forretningsidéer, hvor prominente iværksættere fortæller deres historier, og hvor man er fælles om en passion om, at ville skabe noget ud af intet.

Hvis du bare er det mindste interesseret, så kan vi kun opfordre til, at du finde frem til din lokale iværksætterorganisation Stardust-CBS og se hvad de har i kalenderen!

Tak for opmærksomheden. Vi ser frem til at høre om den næste Skype, TradeShift, eller Podio.

Til kommentar og debat – gør CBS nok for at fremme den entreprenante debat, og skabe grobund for arbejdsgivere i stedet for arbejdstagere?