CBS’er udpeget til bestyrelsespost hos Institut for Menneskerettigheder

Skrevet af Anne Katrine Gottfred Jensen - Foto: Shutterstock - 24. februar 2017 - 9:562 kommentarer
CBS-professor Karin Buhmann er blevet medlem af bestyrelsen for Institut for Menneskerettigheder.

Det er ikke længere kun stater, som har ansvaret for menneskerettigheder. Også virksomheder bør byde ind, understreger CBS-professor Karin Buhmann. Hun er nu blevet medlem af bestyrelsen for Institut for Menneskerettigheder.

Det var de barfodede børn i Kathmandus gader og teenagepigerne i Phnom Penh, der arbejdede blandt prostituerede, som sporede Karin Buhmann ind på hendes forskningsfelt. En ansættelse i Udenrigsministeriet med rejser til udviklingslande gav hende interessen for at undersøge, hvad det betyder, at ansvaret for menneskerettigheder ikke længere udelukkende er statsligt, men også ligger hos virksomheder, der for eksempel kan ansætte udsatte børn og unge.

Karin Buhmann arbejder med spørgsmål om CSR, bæredygtighed og især erhvervslivets ansvar for menneskerettigheder som professor ved Department of Management, Society and Communication på CBS. Fra januar 2017 er hun af Rektorkollegiet udpeget til bestyrelsen for Institut for Menneskerettigheder og vil nu også her være med til at tydeliggøre blandt andet virksomheders ansvar for at støtte op om menneskerettigheder. Et område, der ifølge Karin Buhmann er kommet mere fokus på de senere år:

- Virksomheder bliver større og transnationale, og de kan gøre skade, fordi deres snævre mål er at tjene penge. Nogle virksomheder udnytter også det reguleringsmæssige tomrum mellem reglerne i virksomhedens hjemland og lavere standarder eller ineffektiv håndhævelse i produktionslande. Arbejdsmiljø, arbejdstid og børnearbejde er klassiske eksempler på dette i forhold til virksomheders ansvar for menneskerettigheder, siger Karin Buhmann og tilføjer:

- Men myndighedernes svigt i kontrollen med bygningsstandarder har faktisk også stor betydning for virksomheders indvirkning på menneskerettigheder. Det viste Rana Plaza-tragedien i 2013, hvor tekstilfabrikken i Bangladesh styrtede sammen. Retstomme rum betyder øgede forventninger til virksomheder om at gøre en indsats for at leve op til reglerne.

Menneskerettigheder er muligheder

Karin Buhmann forklarer, at Institut for Menneskerettigheder også har forskningsopgaver, som hun kan bidrage til udviklingen af. Det gælder både instituttets opgaver i udlandet og i Danmark. ”Jeg håber at kunne være med til at sætte fokus på en debat om, hvor brede menneskerettigheder er. Menneskerettigheder er ikke bare noget, du ikke må - det er også muligheder,” siger hun.

For eksempel kan virksomheder i Danmark bidrage til menneskerettigheder ved at ansætte folk i udkanten af arbejdsmarkedet, eller ved at skabe praktikpladser for professionsuddannelserne, tilføjer hun.

Karin Buhmann er jurist, men for hende handler jura ikke kun om lovbrud, straf og håndhævelse af regler, men snarere om, hvordan den ideelle handlenorm bliver den reelle handlemåde. Derfor har juraen masser at give til forskningen om, hvordan idealer om bæredygtighed bliver til praksis. Hun blev ansat på CBS som lektor i slutningen af 2013 efter at have været på Roskilde Universitet og Københavns Universitet, og i februar sidste år blev hun udnævnt til professor.

Læs mere om Karin Buhmann.